Соопштенија

Информации за физичките и правните лица коишто биле клиенти на „Еуростандард банка“ АД Скопје

12.08.2020
Од причина што на „Еуростандард банка“ АД Скопје ѝ е укината дозволата за основање и работење и е исклучена од платниот промет во земјата и странство, нема да бидете во можност да ја користите вашата трансакциска сметка во Банката. Ако покрај трансакциската сметка во „Еуростандард банка“ АД Скопје имате трансакциска сметка и во друга банка, кор...

Информации за физичките коишто биле клиенти на „Еуростандард банка“ АД Скопје

12.08.2020
Од причина што на „Еуростандард банка “ АД Скопје ѝ е укината дозволата за основање и работење и е исклучена од платниот промет во земјата и странство, нема да бидете во можност да ја користите вашата трансакциска сметка во Банката.Ако покрај трансакциската сметка во „Еуростандард банка“ АД Скопје имате трансакциска сметка и во друга банка, кор...

Информации за правните лица коишто биле клиенти на „ЕУРОСТАНДАРД БАНКА“ АД Скопје

12.08.2020
Од причина што на „Еуростандард банка“ АД Скопје ѝ е укината дозволата за основање и работење и е исклучена од платниот промет во земјата и странство, нема да бидете во можност да ја корис...

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во интервју за Гласот на Америка: Денарот останува стабилен. Финансиската поддршката од ММФ ќе помогне за добивање поддршка и од други извори

17.04.2020
Скопје, 17 април 2020 година Клучно е здравствената корона-криза, во глобални рамки да стивне до средината на годината, за потоа да се олабават мерките за заштита на здравјето и економијата постепено да се враќа во нормала. Мошне е важно шокот предизвикан од појавата на коронавирусот да трае што пократко за да нема поголеми негативни ефекти врз билансите и на фирмите и на финан...

Интервју Хаџиев: Граѓаните да не ги чуваат големите заштеди само во една банка

26.12.2019
Иако граѓаните главно се информирани, Борче Хаџиев, директорот на Фондот за осигурување на депозити, им порачува на штедачите кои имаат повеќе од 30.000 евра депозит да го прераспределат во две, односно повеќе банки заради поголема сигурност. Тој сепак смета дека во поново време не е забележан ниту еден инцидент во смисла на тоа одреден штедач да остане без својот депозит.

Зајакната координација за одржување на финансиската стабилност

05.12.2019
Финансиските регулатори ја зајакнуваат соработката во следењето на состојбите во финансискиот систем. И во околностите коишто ги наметнува корона-кризата, со максимална посветеност на секој регулатор во рамки на неговите надлежности, координирано ќе се одржува финансиската стабилност.

Запознај го Фондот за осигурување на депозити

04.12.2019
Во рамките на низата промотивни активности кои Фондот за осигурување на депозити ги остварува со цел запознавање на јавноста со функциите кои ги извршува, а во соработка со Македонската банкарска асоцијација, на 4.12.2019 година се одржа настанот „Запознај го Фондот за осигурување на депозити“, во просториите на „Јавна соба“, кој беше најменет за посебна категорија учесници - студентите од нашите универзитети.

Фондот за осигурување на депозити и Македонската банкарска асоцијација денес заедно го прославија Светскиот ден на штедењето, 31.10.2019 година

31.10.2019
Во организација на Македонската банкарска асоцијација и Фондот за осигурување на депозити денес во Скопје се одржа свечена прослава по повод Светскиот ден на штедењето, 31.10.2019 година.

Фондот за осигурување на депозити и Македонската банкарска асоцијација денес зедно го прославија Светскиот ден на штедењето

Во организација на Македонската банкарска асоцијација и Фондот за осигурување на депозити денес во Скопје се одржа свечена прослава по повод Светскиот ден на штедењето, 31.10.2019 година.

Конференција на Комитетот за односи со јавност при Европскиот форум на осигурители на депозити, 20.06.2019 година, Скопје

20.06.2019
Директорот на Фондот за осигурување на депозити, г-нот Борче Хаџиев, на 20 јуни 2019 година, ја отвори пролетната конференција на Комитетот за односи со јавност (PRC) при Европскиот форум на осигурители на депозити (EFDI), која за прв пат се одржа во Скопје, Република Северна Македонија. На конференцијата присутни беа претставници од шемите за осигурување на депозити од Унгарија, Холандија, Луксембург, Германија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија, Бугарија, Норвешка, Грција, Франција, Чешка, Романија, Австрија и Обединетото Кралство.

Статија за Конференцијата на Комитетот за односи со јавност, која се одржа во Скопје, објавена во месечниот весник кој го објавува EFDI Европскиот форум за осигурители на депозити

19.06.2019
Статија за Конференцијата на Комитетот за односи со јавност, која се одржа во Скопје, објавена во месечниот весник кој го објавува EFDI Европскиот форум за осигурители на депозити

Одбележан Светскиот ден на штедењето, 31 октомври 2018 година

31.10.2018
Банкарскиот сектор е стабилен, а граѓаните и компаниите повеќе штедат. Банките имаат 5,6 милијарди евра депозити, а само годинава вкупните заштеди пораснаа за 11 проценти. Од нив, околу 4 милијарди евра се заштеди на граѓаните.

Четврт Регионален состанок на Фондови за осигурување на депозити од земјите од Балканот

22.06.2016
Фондот за осигурување на депозити на Македонија беше домаќин на 4тиот Регионален состанок на Фондови за осигурување на депозити од земјите од Балканот, членки на Европски Форум на осигурители на депозити, кој се одржа од 22-24 јуни, 2016 година во Охрид.

Соопштение

01.05.2016
Фондот за осигурување на депозити ги осигурува сите депозити на физичките лица во сите банки, филијали на странски банки и штедилници во Република Македонија

Трет состанок на Фондовите за осигурување на депозити од земјите од Балканот – потпишан заеднички меморандум за разбирање

11.04.2016
Следствено на двата претходни состаноци одржани во Р. Хрватска и Р. Босна и Херцеговина во 2015 година, членовите на Европскиот Форум на осигурители на депозити се состанаа во Србија (Златибор) на 11 март, 2016 година каде ја продолжија соработката за размена на знаење, искуствa и најдобри практики на полето на осигурување на депозити.
 • Силк Роуд Банка АД Скопје
 • Комерцијална банка АД Скопје
 • НЛБ банка АД Скопје
 • ПроКредит банка АД Скопје
 • Стопанска банка АД Битола
 • Стопанска банка АД Скопје
 • Универзална Инвестициона банка АД Скопје
 • Халк Банка АД Скопје
 • Централна Кооперативна банка АД Скопје
 • Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје
 • ТТК банка АД Скопје
 • Штедилница Можности ДОО Скопје
 • Штедилница ФУЛМ ДОО Скопје